ACCUEIL > RSS > NOTICIES CAT > Racó Català : Llegeix, pensa i opina

R S S : Racó Català : Llegeix, pensa i opina


PageRank : 2 %

VoteRank :
(0 - 0 vote)

tagsTags: , ,


Català - Catalan

LECTEUR FLUX RSSForn acusa Marlaska d'actuar contra Pérez de los Cobos "només quan s'ha vist atacat"

26 mai[ —]

L'exconseller de l'Interior Joaquim Forn ha acusat el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, d'actuar contra Diego Pérez de los Cobos "només quan s'ha vist atacat". D'aquesta manera, Forn ha reaccionat en declaracions a Rac1 al fet que el Ministeri de l'Interior hagi destituït Pérez de los Cobos com a màxim responsable de la Guàrdia Civil a Madrid per pèrdua de confiança fruit d'un informe sobre les manifestacions del 8-M i el coronavirus. Segons Forn, Marlaska sempre ha beneït l'actuació de la policia i la Guàrdia Civil durant el referèndum de l'1-O. "I no només els ha beneït sinó que a la majoria dels seus col·laboradors i comandaments els ha ascendit o bé condecorat", ha afegit.

Segons Forn, la destitució de Pérez de los Cobos no té res a veure amb a seva gestió durant la tardor del 2017 ja que, segons l'exconseller, el ministre Marlaska ha beneït l'actuació del coronel com a màxim responsable del dispositiu policial durant el referèndum.

"Si Marlaska ara ha actuat contra Pérez de los Cobos ha estat, suposadament, i segons expliquen, quan la Guàrdia Civil que dirigeix ha actuat contra un càrrec socialista", ha considerat Forn.

L’exconseller també ha assegurat que De los Cobos va actuar "amb premeditació" durant l'1-O: "Va quedar claríssim durant el judici al Suprem que, en cap moment, ni ens els dies previs a l’1-O, ni ens els briefings entre els cossos policials, la Guàrdia Civil i el Cos Nacional de Policia s’havien de coordinar amb els Mossos d’Esquadra; i que la decisió d’actuar unilateralment i amb violència estava presa des de feia temps”, ha afegit.

En aquest context, ha assenyalat que en el judici contra la cúpula dels Mossos a l'Audiència Nacional, Pérez de los Cobos "es va amagar" i va eludir totes les seves responsabilitats com a coordinador general. Forn era conseller d'Interior durant la tardor del 2017 i ha estat condemnat per l'1-O.


RACó LITERARI: El trastorn de Portnoy, de Philip Roth

26 mai[ —]

Un home jueu explica al seu psicoanalista la seva obsessió pel sexe i les relacions amb noies gentils (shikses, en hebreu). Dit així, podria ser el guió de la darrera pel.lícula de Woody Allen però no ho és: és un llibre de Philip Roth, escrit i situat el 1967.

El protagonista, Alexander Portnoy, té trenta-tres anys i viu a Nova York, tot sol, relativament lluny dels seus pares, que viuen a Newark. Molta part del llibre ens parla de la seva relació amb ells i de com intenta minimitzar-ne la seva influència sobre la seva vida, marcada per una obsessió pel sexe, les noies gentils i per alliberar-se del sentiment de culpabilitat que li han inculcat els seus pares i que fa que no els agradi res (o res que no estigui d’acord amb la seva religió).

El sexe. Ah, el sexe! L’Alexander s’hi dedica, amb fruïció i sense parar. Amb totes les noies que pot. Sobretot gentils. Ens parla de com les veu, de la perfecció a la qual ell no pot arribar ja que elles són rosses i tenen un nas diminut, i ell té els cabells arrissats i un nas ganxut. A la vegada, però, algunes les tria sense gaires estudis per sentir-se’n superior intel·lectualment, despreciant-les després, sense estimar-les de debò, per així poder deixar-les quan se n’ha cansat. Ell ja ho veu, ja, que no és manera, però pensa que no està fet per estimar.

Aquest llibre ens explica moltes coses sobre la vida dels jueus, de com es veuen a sí mateixos, de com ens veuen als gentils, de com veuen el cristianisme… Mostra que no són tan (gens) diferents de qui no som jueus, ja que tothom vol sentir-se estimat i pertànyer a algun lloc. El llibre, però, no destaca per la seva delicadesa. Tal i com diu la Lia en la seva ressenya d’un altre llibre de Roth: és dur, molt dur. Però també és molt bo.

Títol: El trastorn de Portnoy
Autor: Philip Roth
Editorial: Edicions 62
Col·lecció: El Balancí
Pàgines: 240
ISBN: 978-84-2976-205-1
Preu: 18,75


Trilla confia que s'acabarà reunificant la regió metropolitana i diu que el brot de Lleida "s'ha detectat a temps"

26 mai[ —]

El cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, confia que s'acabarà reunificant la regió metropolitana de Barcelona, perquè "la situació epidemiològica ho permet i ja hi ha una mobilitat important per feina". "Espero que s'escolti aquesta petició i tornem a la situació d'una única regió sanitària", ha dit a Catalunya Ràdio. Sobre l'augment de casos detectat a Lleida, Trilla ha remarcat que el brot "s'ha detectat a temps", i també confia que es controli i que aquest retard sigui "transitori" a l'hora de canviar de fase. Sobre el canvi en el recompte de morts per part de l'Estat, ha dit que espera que sigui l´últim, i ha constatat que "el ball de xifres a aquestes altures de la pandèmia resulta difícil d'entendre".

Trilla ha remarcat que les dades a les tres àrees de la regió metropolitana són epidemiològicament bones sense massa diferències. Això, al seu parer, sumat a la mobilitat laboral que ja es produeix, justifica plantejar la reunificació de tota la zona.

Pel que fa al cas de Lleida, que de moment no passarà a fase 2, el cap d'Epidemiologia del Clínic ha indicat que és important detectar aquests brots perquè significa que s'estan trobant casos nous i això fa pensar que pot haver una "petita cadena de transmissió". Trilla ha subratllat que els escorxadors i determinades plantes de processament de carn poden ser "focus de transmissió relativament importants" perquè hi treballa gent i ho fa en fred.

"S'ha detectat a temps, esperem que es controli. Si veiem que no augmenta el nombre de contagis jo crec que serà un petit retard que és raonable i esperem que puguin passar a fase 2 com més aviat millor", ha dit, tot remarcant que els casos tenen un cert lligam per com es desplacen a treballar i també alguna relació familiar.

Sobre la nova manera de comptar els morts a l'Estat, que ha reduït la xifra total en uns 2.000, ha reconegut que resulta "difícil d'entendre" que hi hagi aquests canvis en aquest moment de la pandèmia, però ha afegit que espera que aquesta sigui la "darrere depuració" i "tot sigui més sòlid i fàcil d'interpretar" a partir d'ara.


LLIBRE - Si saps caure, t'alçaràs

26 mai[ —]

Emili Espinosa, comissari ara a Montblanc, comença a investigar la mort per caiguda a la Serra de Prades de Laura Fallares, una dona que, minuts abans de precipitar-se, assegurava tenir proves de la culpabilitat del químic Eduard Gómez Luera, acusat de la mort de la seva dona i pendent de judici.

El cas Gómez Luera, que ha deixat estupefacta i dividida la comunitat mèdica, pren tot el protagonisme i, per indicació del comissari Espinosa, la investigació és traspassada a Barcelona perquè la sergent Pilar Surroca, fidel col·laboradora seva, se’n faci càrrec juntament amb els seus superiors de la comissaria de les Corts.

La vida de Pilar Surroca, a partir d’aquest fet, comença a complicar-se enormement. La sergent ha de fer front a circumstàncies molt estranyes en l’edifici del Poble-sec on viu, la seva manera de dur la investigació topa constantment amb la jerarquia policial i els seus avenços en el cas Gómez Luera provoquen més dubtes que aclariments. Sobretot quan descobreix una trama de metges disposats a moure’s literalment entre la vida i la mort.

Sempre amb el consell d’un Emili Espinosa clarament tocat per l’edat i per l’últim cas que va haver de resoldre, la sergent Pilar Surroca creixerà com a policia, tot i que n’haurà de pagar un preu altíssim.

 

Biografia de l'autor

 

Salvador Balcells i Vilà (L’Espluga de Francolí, 1946), llibreter durant vint anys i vinculat posteriorment al món de la premsa en català i de la gestió cultural, és autor de tres llibres de divulgació: Visca la terra. Manual de l’ecologista català (Xarxa Edicions, 1983, i Edicions Lluita, 1989), Energia i societat. Una perspectiva catalana, Premi Xavier Romeu de Monografies per a l’Ensenyament (Edicions de la Federació d’Entitats Culturals del País Valencià, 1986), i Barcelona 92. Com desfer Catalunya (Edicions Lluita, 1986). En el camp de la ficció, ha col·laborat en les obres col·lectives Salou 6 pre-textos V (Ajuntament de Salou, 2009), Estimada solitud i 15 contes més (La Busca Edicions, 2009) i Crims.cat 2.0 (Alrevés Editorial, 2013). A Meteora ha publicat les novel·les, protagonitzades pel sotsinspector dels Mossos d’Esquadra Emili Espinosa, La taca negra (2007), que amb el títol provisional de «Nines russes» va guanyar el Premi Joan Arús de l'Ajuntament de Castellar del Vallès, El vi fa sang (2010), Dur de pair (2012) i Tempesta al Bàltic (2014) i Procés enverinat (2016). Ara, amb Si saps caure, t'alçaràs (2020), Salvador Balcells tanca la sèrie Espinosa, que tan bona acollida ha tingut entre el públic lector del gènere negre en català.


Impulsen una campanya col·laborativa per recompensar l’esforç del personal sanitari

26 mai[ —]

Recompensar l’esforç del personal sanitari i alhora reactivar turisme i comerç local, aquest és l’objectiu de la campanya www.recompensemelssantaris.cat 

Visitar una eco-granja, dormir en una casa rural, navegar amb veler, una ruta cultural guiada, un tast de vins… i fins a més de 150 propostes de petit format arreu de Catalunya. Els mecenes gaudeixen d’una experiència a canvi de fer una aportació econòmica a través de la plataforma Goteo.org. 

Els col·laboradors que ofereixen aquestes experiències cedeixen el 100% del cost a la campanya solidària i la recaptació final es convertirà en vals moneders pel personal sanitari que només podran gastar en turisme i comerç local.

El personal sanitari s’ha d’inscriure al web de la campanya, prèvia identificació amb el carnet col·legial o el carnet identificador del centre sanitari.

 

Una campanya transversal

Una iniciativa que impulsa i coordina Fent País, junt amb la col·laboració de FemTurisme.cat i en la què ja s’hi han sumat més de 140 establiments turístics i petits productors del territori que donen les seves experiències. També s’hi han adherit entitats, portals web, organismes públics i mitjans de comunicació.

 

Molt més que una acció solidària

A banda de recompensar l’esforç del personal sanitari, la campanya vol servir per reactivar comerç i turisme local creant un nou circuit econòmic. El personal sanitari que rebi els vals moneders només els podrà bescanviar en petits establiments turístics i comerç local i, en el moment que un d’aquests receptors vulgui ingressar els vals moneders al seu compte corrent rebrà una penalització. Així, es vol afavorir la circulació de diners entre les empreses del circuit.

 


El Ministeri de l’Interior destitueix Pérez de los Cobos com a màxim responsable de la Guàrdia Civil a Madrid

25 mai[ —]

El Ministeri de l’Interior ha destituït el coronel de la Guàrdia Civil que va comandar el desplegament policial de l’1-O, Diego Pérez de los Cobos, com a màxim responsable d’aquest cos a Madrid. Fonts del Ministeri de l’Interior apunten a la “pèrdua de confiança” del ministre i descarten que –com apunten algunes informacions- sigui pel desplegament policial a l’entorn de la casa de Pablo Iglesias a Galapagar, que ha estat objecte d’escraches en el marc de les protestes que demanen la dimissió del govern espanyol per la crisi del covid-19.

Pérez de los Cobos era màxim responsable de la Comandància de la Guàrdia Civil a Madrid des d’abril del 2018, quan el govern del PP el va ascendir posant-lo al capdavant de la dotació de 4.800 agents. Abans havia estat coordinador del desplegament policial de l’1-O i va ser una de les peces clau que van permetre que el Tribunal Suprem condemnés els líders independentistes.

Fonts del Ministeri de l’Interior apunten que el cessament és fruit de la “pèrdua de confiança” del ministre Fernando Grande-Marlaska en la sva persona, i descarten que sigui fruit de la polèmica pel desplegament del cos a l’entorn de l’habitatge del vicepresident del govern espanyol, Pablo Iglesias, a Galapagar. La polèmica gravita a l’entorn de mesures de seguretat que alguns mitjans qualifiquen “d’excessives”.


Demòcrates aposta per una remodelació al Govern per superar la crisi i "preparar l'embat final" per la independència

25 mai[ —]

El portaveu nacional de Demòcrates, Antoni Castellà, aposta per una remodelació del Govern per atraure "el millor talent de cada sector". És el que el partit anomena com a "govern d'emergència nacional" per afrontar els reptes del país i "preparar l’embat final per la independència". En un missatge a través d'un vídeo, Castellà afegeix sobre la possibilitat de convocar eleccions al Parlament que "només té sentit si és per obtenir una majoria parlamentaria disposada a donar compliment al mandat de l'1-O i aixecar la suspensió de la declaració d'independència del 2017, per la via unilateral i de la insubmissió col·lectiva". Demòcrates forma part del grup parlamentari d'ERC al Parlament.

Una altra de les propostes que Demòcrates posa sobre la taula és coordinar aquest Govern d'emergència nacional i el Consell per la República amb l'Assemblea de Càrrecs Electes i les entitats sobiranistes. S'hi refereix com un espai per formular el "desbordament democràtic" a l'estat espanyol i assenyala que, a diferència de la tardor del 2017, aquesta vegada el desbordament no ha de ser únicament social sinó també institucional "per tal d'impossibilitar el bloqueig de la república independent per part de l'estat espanyol".

Demòcrates fa una crida a formar un govern d’emergència nacional "de la confluència de les millors persones del teixit productiu, social, educatiu i científic per afrontar el reptes com a país i preparar l’embat final per a la independència". Cal atraure en la primera línia política, segons la formació liderada per Castellà, "el millor talent de cada sector", entès com una voluntat de servei al país, de responsabilitat i generositat.

La formació defensa el seu plantejament amb l'objectiu de superar la crisi actual "enfortits i assolir la independència" i insta el president Torra, les entitats socials, empresarials i polítiques a buscar un consens per la unitat d'acció "situant les persones per davant dels interessos econòmics i sent lleials al mandat democràtic del referèndum del 2017".

I és que, segons Castellà, "la independència ha passat de ser un mandat polític a un deure ètic vers el benestar de la ciutadania".


Trilla: "Necessitem dades sòlides, el més aviat possible i que es puguin analitzar sense aquestes pujades i baixades"

25 mai[ —]

"Necessitem dades sòlides, el més aviat possible quan es produeixin i que es puguin analitzar sense aquesta espècie de pujades i baixades". El cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha reconegut a Catalunya Ràdio que la polèmica amb les dades que arriben des del Departament de Salut "és una de les coses que més ha confós a tots". "A la gent li costa que es comuniquin ara morts de fa dies, per a la ciutadania això suposa una important confusió", ha continuat Trilla, que ha constatat que amb aquestes actualitzacions un queda "despistat". En aquest sentit, ha afegit que espera que a poc a poc es vagi "simplificant aquest sistema i tothom tingui els mateixos números, sàpiga com es compta i no hi hagi tants embolics".

Malgrat tot, Trilla ha recordat que totes les xifres són "sòlides", però que "es compte d'una manera i es comuniquen d'una altra".

Sobre la desescalada, el cap d'Epidemiologia del Clínic ha subratllat que tot dependrà molt de l'actitud individual i col·lectiva, i ha alertat que en qualsevol moment pot haver un rebrot. "La clau és detectar-lo a temps i aïllar-lo sense haver de fer un pas enrere", ha afegit.

Pel que fa a les visites en residències en territoris en fase dos, ha apel·lat de nou a la responsabilitat, i ha constatat que "dependrà molt que la persona que visiti la residència es protegeixi".


Benito Almirante aposta per un desconfinament "molt més ràpid" i veu "altament improbable" un rebrot a la tardor

25 mai[ —]

El cap del servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital Vall d'Hebron, Benito Almirante, ha afirmat que la tendència a la baixa de casos de coronavirus avala un desconfinament "molt més ràpid". Ha afegit que un rebrot a la tardor és "altament improbable" i que de produir-se seria més aviat cap a l'hivern. Almirante ha explicat que la incidència del virus a nivell comunitari és "infinitament inferior" a fa uns mesos gràcies al confinament però també a l'augment de la temperatura i les condicions climatològiques actuals. D'altra banda, ha considerat que l'ús de la mascareta hauria d'haver estat obligatori abans i no ara, quan creu que hauria de ser una recomanació. El mateix opina sobre la restricció de la mobilitat.

Almirante ha assegurat que actualment el nombre de casos són "limitats" en nombre i també limitats a entorns concrets, motiu pel qual "la limitació de moviment comença a ser menys necessària". Per això, ha afirmat que "no té excessiu sentit esperar 14 dies" per avançar de fase.

Ha considerat difícil treure una conclusió definitiva sobre què ha jugat un paper més important en la baixada de la incidència del virus i ha afegit que ha estat una suma de factors simultanis. Més enllà del confinament, ha afirmat que com altres virus respiratoris, el SARS-CoV2 podria haver experimentat un brot a l'hivern i tenir una tendència natural a la davallada "de forma espontània" amb l'arribada de la calor.

És per això que veu difícil que hi hagi un rebrot a l'octubre com s'havia dit fins ara, tot que ha apuntat que és difícil fer futurologia i assegurar per complet que el virus no tornarà. Tot i això, ha indicat que la reaparició del coronavirus "s'ajustaria més a l'hivern", pel pes que hi juguen les condicions meteorològiques.

Almirante ha explicat també que els principals llocs de contagi han estat l'entorn familiar, el laboral i les residències de gent gran. Ha assegurat que no s'ha pogut demostrar que el virus circuli per l'aire, més enllà d'entorns concrets com l'hospitalari, sinó que és a través de les gotes que expulsa una persona infectada. En aquestes condicions, ha afirmat que la distància social és "un punt fonamental" però ha afegit que també hi intervé el factor temps, que les autoritats sanitàries situen en 15 minuts amb la persona infectada, motiu pel qual ha assegurat que una trobada ocasional "no comporta risc de transmissió".

Davant d'això, ha criticat que l'obligatorietat de les mascaretes no arribés abans, quan sí que hauria jugat un paper en el control de la transmissió. Ara però ha afirmat que "arriba tard l'obligatorietat i hauria de ser recomanació" perquè la gent se la posés "en l'entorn que volgués". Ha afegit que el mateix hauria de passar amb la resta d'aspectes, donant a la societat el nivell de maduresa per entendre que el que està en joc és la salut.

Sobre el nens, ha explicat que diversos estudis apunten que els nens no acostumen a contraure la malaltia en tenir un receptor nasal poc desenvolupat per l'edat i en cas que es contagiïn el més habitual és que sigui de forma lleu. Ha afirmat que s'haurien de tenir en compte aquestes circumstàncies a l'hora de decidir sobre les seves relacions socials i educatives.


Artadi reclama "més garanties" al govern espanyol per tornar a seure a la taula del diàleg

25 mai[ —]

La portaveu de JxCat a l'Ajuntament de Barcelona, Elsa Artadi, creu que s'han de demanar "més garanties" al govern espanyol per tornar a seure a la taula del diàleg sobre el conflicte polític. En una entrevista a Ràdio 4, Artadi ha argumentat que la figura del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, està "molt desacreditada" i ha posat d'exemple la polèmica sobre la reforma laboral pactada amb Bildu. "El primer que hem de fer és fixar les condicions. No podem anar a una taula de diàleg en què Sánchez signa coses i després diu ell mateix que no és cert, un ministre diu una cosa i un vicepresident una altra", ha afegit. Artadi ha qualificat de "greu irresponsabilitat" els qui pensen que ara toca eleccions en comptes d'ajudar la gent.

Segons Artadi, "tothom ha vist que la paraula de Sánchez val molt poc" i, per tant, que per reprendre la taula de diàleg sobre el conflicte polític cal primer "fixar les condicions". "Ens hem d'assegurar conjuntament amb ERC que les passes que donem a l'hora de dialogar tenen garanties", ha conclòs.

Pel que fa a les eleccions catalanes, Artadi considera una "greu irresponsabilitat" que algú pensi en eleccions en comptes d'ajudar la gent en un context "d'una crisi d'una magnitud que no s'ha vist mai". En aquest sentit, ha afirmat que "no és digne d'algú que fa política" que hi hagi persones pensant "en clau partidista".

Preguntada directament per ERC, Artadi ha respost que els republicans parlen de pactar un calendari d'eleccions però no de celebrar-les ara. "Estic segura que Bargalló, Vergés i El Homrani estan 100% dedicats a les seves responsabilitats, i que el vicepresident Aragonès està centrat en com s'ha de refer el pressupost", ha afegit.

En referència a la possibilitat que el Tribunal Suprem confirmi la inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, Artadi ha explicat que els advocats diuen que encara pot trigar mesos. I per tant, que no compten que pugui ser a curt termini.

Pel que fa a la polèmica sobre Jordi Sànchez i el fet que la Junta de Tractament de la presó de Lledoners hagi desestimat que pugui treballar a la Crida a través del 100.2, Artadi ha qualificat la decisió "d'injusta" i ha afegit que des del Departament de Justícia s'ha anat més enllà de la sentència de l'1-O. Tot i així, ha evitat assenyalar directament la consellera de Justícia, Ester Capella, i ha dit que cal veure què ha passat i què ha fallat. De fet, ha apuntat que en el passat el Suprem ha amenaçat funcionaris i que no se sap si aquest cas està vinculat a "un tema de pors que hagin pogut tenir funcionaris".

De fet, segons Artadi, és inconcebible que se li digui que no pot treballar en una entitat privada que està en línia del que Sànchez ha fet en el passat. I ha recordat que la Crida no és un partit polític.

Preguntada per si aquest tema té a veure amb la tensió entre JxCat i ERC, ha respost que vol pensar que no hi ha "cap intencionalitat" per anar en contra de Sànchez. "Em nego a pensar que té a veure amb partidisme", ha conclòs.

En relació a la gestió de la crisi pel coronavirus a la ciutat de Barcelona, Artadi ha lamentat que el govern municipal no tingui un full de ruta ni un pla per a la reactivació econòmica com ja tenen, segons ha dit, diverses ciutats catalanes. En aquest context, ha denunciat falta de lideratge per part de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

Preguntada per si és partidària de permetre la mobilitat entre la ciutat de Barcelona i l'àrea metropolitana, Artadi ha dit que qui ha de tenir l'última paraula és el Departament de Salut i que s'ha de mirar que aquesta qüestió "no tingui càrrega política ni sigui un focus de tensió entre administracions".


0 | 10


mirPod.com is the best way to tune in to the Web.

Chercher, découvrir, news, podcast francais, radios, webtv, videos. Vous trouverez du contenu du Monde entier et de la France. Vous pourrez créer votre propre contenu et le partager avec vos amis.


ACCEUIL add podcastAjouter votre Podcast FORUM By Jordi Mir & mirPod since April 2005....
A PROPOS Supporter lequipe mirPod Terms of Use BLOG OnlyFamousPeople MIRTWITTER